Kontakt oss her
Teknologi og trender

En titt under bordplaten - Historien bak sitte/stå-teknologien

I 1990 tok vi bransjen på sengen og skapte en trend. Her viser vi hvordan vi forvandlet kontorlandskapet. LINAK var først på markedet med det revolusjonerende konseptet elektrisk justerbare sitte/stå-bord: 10 millioner elektriske bordsystemer senere er de i dag fremdeles bransjeledende og setter stadig nye standarder for innovasjon, kvalitet og design. Der vi leder an følger andre etter. Finn ut hvorfor - og hvordan - LINAK og sitte/stå-bord er så tett koblet.

Mange designtrender har forandret kontormiljøet i årenes løp, men få har hatt en så positiv innvirkning på den individuelle brukeren som det elektriske sitte/stå-bordet. Ståbord har eksistert i flere hundre år, men teknologien bak det elektriske sitte/stå-bordet ble oppfunnet for cirka 20 år siden. Andre typer manuell høydejustering som tapper, sveiver, gass og pneumatiske systemer har eksistert i flere tiår, men ingenting kan sammenlignes med å bare trykke på en knapp for bedre ergonomi, helse og trivsel når du arbeider ved bordet.

Men hva er opprinnelsen til teknologien inne i disse bordene? I begynnelsen av 1990-årene vokste LINAK® som selskap innenfor bransjen lineære aktuatorer, og mens vi ekspanderte globalt, inntok vi også forretningsområder utenfor den medisinske bransjen. På den tiden kom det entrepenører til oss som ønsket å forbedre ergonomien og arbeidskomforten innenfor nisjeområder som arbeidsstasjoner for arkitekter, ingeniører og fotografer, og til hjelpemidler for funksjonshemmede på kjøkken og baderom.

 

“Utviklingen av et komplett system for høydejustering av bord er ikke basert på en visjon om en stor forretningsmulighet for LINAK, men på et ønske om å skape en løsning som gjorde det enklere for kundene våre å bygge arbeidsstasjoner,” sier John Frost, Division President & Executive Vice President hos LINAK. “Vi fokuserte på to ting: Å gjøre det enklere og å gjøre det rimeligere.”

Dette innebar at vi måtte utvikle et nytt produkt spesielt for bord og at vi måtte å bygge på vår erfaring, teknologi og ekspertise fra eksisterende produktlinjer. Med parallellkjørte aktuatorer til sykerhussenger, flere typer glideføringer for medisinsk utstyr og mange banebrytende produkter bak seg, tok LINAK på seg utfordringen.

John Frost
 

“Vi ga oppgaven til seks ingeniører, tre mekanikere og tre elektrikere, og før vi visste ordet av det fikk vi presentert et lovende konsept for et to-benet elektrisk høydejusteringssystem” sier John Frost. “Det virkelig innovative ved dette nye produktet var kombinasjonen av motoren, spindelen og føringssystemene, som kontrollerte den nesten perfekte friksjonstoleransen gjennom hele bevegelsen til benet. Et estetisk design var svært viktig, men det aller viktigste var teknologien på innsiden av benet.”

 
 

Bransjen ble tatt på sengen

På slutten av 1998 tok LINAK bransjen på sengen da de lanserte det første komplette systemet for elektrisk høydejustering av bord. Systemet bestod av et betjeningspanel for enkel høydejustering, en avansert kontrollboks for jevn bevegelse og et revolusjonerende “elektrisk bordben” som kalles DESKLIFT™ 1 (DL1).

Alt vi i dag tar for gitt ved et høydejusterbart bord, var banebrytende ny teknologi i 1998: Under arbeidet med å bygge høydejusterbare systemer med motorer og spindler i løftesøyler for å oppnå jevne og stille, vertikale løft - og å sette dette sammen til en enkel, strømlinjeformet pakke - gjorde LINAK flere innovative gjennombrudd.

Etter lanseringen fokuserte LINAK på å hjelpe kundene med å implementere den nye løsningen. LINAK ante ikke hvor populær denne nye teknologien ville bli, spesielt i Nord-Europa. Etterspørselen vokste raskt da elektrisk høydejusterbare bordsystemer spredte seg fra industrielle arbeidsstasjoner til kontorbord.

Det første komplette systemet for elektrisk høydejustering av bord: betjeningspanel, kontrollboks og “elektriske ben”- fra LINAK.
Det første komplette systemet for elektrisk høydejustering av kontorbord, med det revolusjonerende “elektriske benet” for bord: DL1
 
 

LINAK skapte uforvarende en global trend!

Rett etter tusenårsskiftet hadde sitte/stå-bord blitt normen i Skandinavia, og etterspørselen vokste raskt i resten av Nord-Europa. Trenden med elektrisk høydejusterbare bord slo ikke helt igjennom i Nord-Amerika før etter 2014, da dr. James Levine hevdet at å sitte er mer skadelig enn å røyke og skapte frasen "sitting is the new smoking". Etter det økte bruken betydelig.

LINAK og mange møbelprodusenter informerte om fordelene ved høydejusterbare bord og hvordan de kunne forbedre ergonomien på arbeidsplassen. Mens vi arbeidet med å lage en løsning til kundene våre, skapte vi uten å vite det en global trend - og forbedret livet til kontoransatte gjennom ergonomiske løsninger.

DL1 brosjyrer
 
 

DL1 var banebrytende for 20 år siden, og en oppdatert variant er fremdeles en del av produktsortimentet vårt. I dagens marked er innovative nye produkter fra LINAK, som betjeningspanelet DPG1C, fortsetter å vinne priser for beste produktdesign, mens andre produkter er tildelt pris for beste kundetilpasset design - inkludert Best in Innovation på NeoCon.

Når arbeidsforholdene er i endring, endres også designet og funksjonalitetene til møblene. LINAK har stor endringsvilje og et unikt fokus på å tilpasse seg og å løse kjente og ukjente utfordringer. Men gleden ved å skape så mange innovative produkter er det som motiverer oss til å fortsette å designe justerbare møbler - og å ta designet til et nytt nivå.

Siden 1998 har LINAK solgt 10 millioner systemer for elektrisk justering av bord, og det kan trygt sies at LINAK har lyktes i å forandre kontorlandskapet til det bedre - og har forbedret livet til kontoransatte over hele verden.

DL1
DL1: Grunnlaget for det aller første bordsystemet som LINAK lanserte på slutten av 90-tallet.
 
 

 
Snekker Herwig Danzer

Tidlig samarbeid med snekker
Kan et høydejusterbart bord med et 20 år gammelt DL1-system fremdeles fungere i dag?

Svaret er Ja.

I 1998 bestemte snekkeren Herwig Danzer seg for å lage sitt eget høydejusterbare bord, en meget futuristisk og moderne idé på den tiden.
Les mer...

 

 
Ta med deg ergonomien hjem fra kontoret

Ta med deg ergonomien hjem fra kontoret!
I vår nye hverdag har mange flyttet seg fra kontorbordet til kjøkkenbordet. Og selv om den globale utviklingen skulle la oss gå tilbake til kontoret, har hjemmekontoret definitivt kommet for å bli. Dr. Mark Benden og Martha Parker ved Texas A&M University Ergo Center har mange gode råd til alle som skal jobbe hjemme nå og i tiden fremover.
Les mer...

 

Har du et spørsmål?

- Teamet vårt er klar til å hjelpe deg med teknisk informasjon, oppstart av prosjekter og mye annet.