Kontakt oss her
Teknologi og trender

En titt under bordplaten – historien bak sitte/stå-bordteknologien

På 1990-tallet tok vi bransjen på sengen og skapte en global trend. Her kan du se hvordan vi bidro til å endre kontorlandskapet. LINAK var først på markedet med det banebrytende konseptet med elektrisk justerbare sitte/stå-bord: 10 millioner elektriske bordsystemer senere er de fremdeles bransjeledende, og setter stadig nye standarder for innovasjon, kvalitet og design. Der vi leder an, følger andre etter. Finn ut hvordan – og hvorfor – det er så nær sammenheng mellom LINAK og sitte/stå-bord.

Kontormedarbeider som sitter og står ved et skrivebord. DL1: det banebrytende "elektriske bordbenet", som ble oppfunnet av LINAK.

Mange designtrender har endret kontormiljøet i årenes løp, men få har hatt en så positiv innvirkning på den individuelle brukeren som det elektriske sitte/stå-bordet. Ståbord har eksistert i flere hundre år, men teknologien bak det elektriske sitte/stå-bordet ble oppfunnet for bare rundt 20 år siden. Andre typer manuell høydejustering som tapper, sveiver, gass og pneumatikk har eksistert i flere tiår, men ingenting kan sammenlignes med å bare trykke på en knapp for å oppnå bedre ergonomi, helse og trivsel når man jobber ved et skrivebord.

Så hva er opprinnelsen til teknologien på innsiden av disse bordene? Tidlig på 1990-tallet var LINAK® et selskap i vekst innen bransjen lineære aktuatorer, og mens vi ekspanderte globalt, inntok vi også forretningsområder utenfor den medisinske industrien. På den tiden kom det entrepenører til oss som ønsket å forbedre ergonomien og arbeidskomforten innen nisjeområder som arbeidsstasjoner for arkitekter, ingeniører og fotografer, samt hjelpemidler for funksjonshemmede til kjøkken og bad.

 

“Utviklingen av et komplett høydejusteringssystem for bord var ikke basert på visjonen om en stor forretningsmulighet for LINAK, men snarere på et ønske om å skape en løsning som gjorde det enklere for kundene våre å bygge arbeidsstasjoner,” forteller John Frost, Division President & Executive Vice President i LINAK. “Vi fokuserte på to ting: Å gjøre det enklere og å gjøre det rimeligere.”

Det innebar at vi måtte utvikle et nytt produkt spesielt beregnet for bord og utnytte vår erfaring, teknologi og ekspertise fra eksisterende produktlinjer. Med parallellkjørte aktuatorer til sykerhussenger, flere typer glideføringer for medisinsk utstyr og mange banebrytende produkter bak seg, tok LINAK på seg utfordringen.

John Frost
 

“Vi ga oppgaven til seks ingeniører, tre mekanikere og tre elektrikere, og før vi visste ordet av det fikk vi presentert et lovende konsept med et elektrisk høydejusterbart system med to ben” sier John Frost. “Det virkelig innovative ved dette nye produktet var forholdet mellom motoren, spindelen og føringssystemene, som kontrollerte den nærmest perfekte friksjonstoleransen gjennom hele benbevegelsen. Estetikken var svært viktig, men det aller viktigste var teknologien på innsiden av benet.”

 
 

Bransjen ble tatt på sengen

På slutten av 1998 tok LINAK bransjen på sengen da de lanserte det aller første komplette systemet for elektrisk høydejustering av bord. Systemet omfattet en betjeningspanelbryter for enkel høydejustering, en avansert kontrollboks for jevn bevegelse og et banebrytende “elektrisk bordben” som fikk navnet DESKLIFT™ 1 (DL1).

Alt som vi i dag tar for gitt ved et høydejusterbart bord, var banebrytende teknologi i 1998: Arbeidet med å bygge høydejusterbare systemer med motorer og spindler i løftesøyler for å oppnå jevne og stillegående, vertikale løft – og deretter sette dette sammen til en enkel, strømlinjeformet pakke – var virkelig innovative gjennombrudd.

Etter lanseringen fokuserte LINAK på å hjelpe kundene med å implementere den nye løsningen.

LINAK ante ikke hvor populær denne nye teknologien ville bli, spesielt i Nord-Europa. Etterspørselen vokste raskt da elektrisk høydejusterbare bordsystemer spredte seg fra industrielle arbeidsstasjoner til skrivebord for kontorer.

Det banebrytende DL1-systemet fra 1998: Vårt første komplette system for elektrisk høydejustering av bord: betjeningspanel, kontrollboks og "elektriske ben" fra LINAK.Det første komplette systemet for elektrisk hydejustering av skrivebord med det banebrytende “elektriske bordbenet”: DL1
 
 

LINAK skapte uforvarende en global trend!

Rett etter tusenårsskiftet hadde sitte/stå-bord blitt normen i Skandinavia, og etterspørselen vokste raskt i resten av Nord-Europa. Trenden med elektrisk høydejusterbare bord slo ikke helt igjennom i Nord-Amerika før noe senere, da mediene skapte uttrykket "sitting is the new smoking". Etter det økte bruken betydelig.

LINAK og mange møbelprodusenter informerte om fordelene ved høydejusterbare bord og hvordan de kunne forbedre ergonomien på arbeidsplassen. Mens vi arbeidet med å lage en løsning til kundene våre, skapte vi uten å vite det en global trend – og gjorde kontormedarbeidernes liv gjennom ergonomiske løsninger.

DL1 brosjyrer
 
 

DL1 var topp moderne for 25 år siden, og en oppdatert versjon er fremdeles en del av vårt produktsortiment. I dagens marked vil nye og innovate produkter fra LINAK, for eksempel betjeningspanelene DPI ogd DPG1C, fortsette å vinne priser for produktdesign, mens andre produkter får priser for kundedesign – deriblant Best in Innovation på NeoCon og Best of NeoCon Gold Award for USB-laderen Desk2Device.

Når måtene å jobbe på endrer seg, gjør møblenes design og funksjonalitet det samme. LINAK har stor endringsvilje og et unikt fokus på å tilpasse seg samt å løse kjente og ukjente utfordringer. Imidlertid er det gleden ved å skape så mange innovative produkter som motiverer oss til å fortsette å ta justerbar møbeldesign til neste nivå.

LINAK har solgt mer enn 10 millioner systemer for elektrisk justering av bord siden 1978, og det kan trygt sies at selskapet har lyktes i å endre kontorlandskapet til det bedre – og gitt kontormedarbeidere verden over et bedre liv.

DL1: Denne løftesøylen var grunnlaget for det aller første bordsystemet som LINAK® lanserte på slutten av 1990-tallet.DL1: Grunnlaget for det aller første bordsystemet som LINAK lanserte på slutten av 1990-tallet.
 
 

 
Snekkeren Herwig Danzer

Samarbeid med en snekker i en tidlig fase
Kan et høydejusterbart bord med et 25 år gammelt DL1-system fremdeles fungere i dag?

Svaret er ja.

I 1998 bestemte snekkeren Herwig Danzer seg for å lage sitt eget høydejusterbare bord, en meget futuristisk og moderne idé på den tiden.
Les mer...

 

 
Ta med deg ergonomien hjem fra kontoret

Ta med deg ergonomien hjem fra kontoret!
Den nye normalen er at mange av oss har flyttet seg fra skrivebordet på kontoret til kjøkkenbordet. Og selv om den globale utviklingen snart bringer oss tilbake til kontoret, har hjemmekontoret definitivt kommet for å bli. Dr. Mark Benden og Martha Parker ved Texas A&M University Ergo Center har mange gode råd til alle som nå og i nærmeste fremtid møter på utfordringene ved å jobbe hjemmefra.
Les mer...

 

Har du et spørsmål?

- Teamet vårt er klar til å hjelpe deg med teknisk informasjon, oppstart av prosjekter og mye annet.

Kontakt oss