Nyheter 18. mars 2016

Et kjøkken som gjør matlaging morsommere

Et høydejusterbart kjøkken fra kjøkkenprodusenten Sachsenküchen, er installert i hjemmet til et tysk par. Det har gitt bedre ergonomi, komfort og trivsel på kjøkkenet.

Andreas Martin liker å lage mat. Han slapper av med matlaging etter en stressende arbeidsdag i legepraksisen. Da han flyttet inn i en ny leilighet, ble det klart for han at kjøkkenet ikke bare skal være et funksjonelt rom, men også er et sosialt samlingssted. Andreas Martin valgte derfor et ERGOmatic kjøkken fra den tyske kjøkkenprodusenter Sachsenküchen.

Han ble fascinert over at han kunne justere høyden på kjøkkeninnredningen. "Dette er virkelig en flott funksjon. Jeg kan tilpasse høyden til forskjellige aktiviteter,“ forteller Andreas Martin. 

Som mange andre kjøkken er også Martins kjøkken et sosialt samlingssted i leiligheten. Kjøkkenøyen både samler og skiller kjøkkenet og stuen.

Alle fester slutter på kjøkkenet. Hjemme hos oss starter de på kjøkkenet,“ sier Andreas. ”Når venner er på besøk, justerer jeg kjøkkenøyen til høyeste posisjon. Benkeplaten blir til et stå-bord der vi kan sette glass og tallerkener. Gjestene våre blir overrasket og imponert når jeg kjører kjøkkenøyen opp. Mange er ukjent med at man kan justere høyden på en kjøkkeninnredning”, sier Andreas. 

ERGOmatic kjøkken ble installert i leiligheten hans i desember i 2013. Siden har høydejusteringen stadig vært i bruk. Den stillegående motoren gir jevn bevegelse. Elko Beeg, Managing Director hos Sachsenküchen, sier, “LINAK motorsystemer ekstremt driftssikre og svært enkle å betjene. De kan også justere svært tunge kjøkkenøyer.“ 

Ved hjelp av touch-betjeningen kan man programmere inn tre forskjellige høyder. Det gjør kjøkkenet mer praktisk i bruk. Andreas er begeistret for sitt ERGOmatic kjøkken. “Kjøkkenet beveger seg med oss. Det er sikkert og visst,“ sier han.

Ved et trykk på en knapp eller touch-betjening vil åtte løftesøyler justere høyden på den over 3 meter brede kjøkkenøyen med 20 centimeter. Med ERGOmatic-systemet fra Sachsenküchen kan arbeidshøyden justeres mellom 855 og 1055 mm.

I en familie der flere deltar i matlagingen, har vanligvis ikke alle samme høyde. Med et statisk kjøkken får ingen av dem en ideell arbeidshøyde. Kjøkkenet kan være for høyt for den ene og for lavt for den andre.

Elektrisk justering kompenserer for høydeforskjellene og gir et fleksibelt kjøkken som tilpasses hver enkelt bruker. Men det er ikke den eneste fordelen. Andreas Martin og partneren Romy Eckert er like høye, men synes likevel høydejusteringen er nyttig.

Romy Eckert og Andreas Martin er svært fornøyde med sitt justerbare kjøkken.

Når du renser grønnsaker eller kutter løk, trenger du en annen arbeidshøyde enn når du rører i en stor gryte. Dette ble bekreftet i en studie ved The Technical University i Darmstadt.  Dersom du liker å lage mat, vil du lære å sette stor pris på denne funksjonen. Som Andreas sier: “Når kasserollen er på ovnen, justerer jeg til passende høyde. Matlaging er blitt enda hyggeligere.“

Har du spørsmål om elektrisk aktuatorteknologi?

- Teamet vårt er klar til å hjelpe deg med teknisk informasjon, oppstart av prosjekter og mye annet.

Abonner på nyheter fra LINAK

Hold deg oppdatert om hvordan aktuatorteknologi følger tidens megatrender og møter morgendagens globale utfordringer.