Kontakt oss her
Kundeerfaring

Ropa potethøster: Nøyaktig posisjonering takket være elektriske aktuatorer

I 1972 forbløffet Hermann Painter det profesjonelle landbruket ved å lansere den første selvkjørende høstemaskinen for sukkerroer. Med ideer, oppfinnsomhet og mot gikk han nye veier og startet opp foretaket ROPA.

ROPA potethøster med LINAK aktuatorer

I dag selger det tyske selskapet fra Bayern ikke bare høstemaskiner og omlastere for å rense sukkerroer. I flere år har ROPA også satset på potetmarkedet.
Under utviklingen av en torekkers potethøster med navnet Keiler II ("Keiler" betyr villsvin) levde ROPA opp til selskapets grunnfilosofi, og skapte noe banebrytende.

Sammenliknet med andre maskiner er graden av automatisering i denne maskinen ekstremt høy. Ved siden av de mange hydrauliske alternativene, som automatisk akselforskyvning og automatisk kanttrykkregulering, overtar nå elektriske lineære aktuatorer mange oppgaver som justering av styrevalser, utsilingsraker og fingerbelter. Syv elektriske lineære aktuatorer fra LINAK sikrer svært nøyaktige bevegelser i høstemaskinen.

Ingeniørene hos ROPA utviklet maskinen fra bunnen av. Den er antagelig unik når det gjelder antallet justeringsmuligheter for å optimalisere innhøstingsprosessen. Mange elementer kan justeres hydraulisk, uavhengig av roteringshastigheten i kraftforsyningen. For bruksområder der høy posisjonsnøyaktighet er avgjørende, benyttes det derimot ikke hydraulikksylindre, men elektriske aktuatorer.

"Særlig for justeringer som krever svært fine innstillinger, som innstilling av styrevalser og overføringsområder for renseelementer, har vi valgt elektriske aktuatorer" forklarer Dr. Rupert Geischeder, en erfaren avdelingsleder med ansvar for produktsortimentet for potethøsting.

ROPA potethøster med LINAK aktuatorerLINAK elektriske aktuatorer brukes til posisjonering av en rekke renseelementer og styrevalser.
 

For dette bruksområdet bruker ROPA utelukkende LINAK LA36-aktuatorer. De kjennetegnes av styrke, robusthet og fleksible kontrollalternativer. Ett av områdene som drar nytte av en slik presis posisjonsjustering, er fingerbeltene. Fingerbeltene sørger for å fjerne jord fra de høstede potetene. Den nøyaktige elektriske posisjoneringen av fingerbeltene muliggjør komfortabel styring av høsteprosessen via et betjeningspanel.

Under arbeidet med potethøstemaskinen kan både fingerbelter og andre renseelementer justeres elektrisk. Takket være trinnløs posisjonering kan motstandsbladene for fjerning av planterester justeres slik at myke planteelementer føres bort, mens tap av nyttbar avling holdes på et minimum.

Den elektriske aktuatoren må tåle støv, smuss, vann og varierende temperaturer, og fungere optimalt under alle forhold. Uønskede avbrudd i innhøstingen kunne fått betydelige økonomiske konsekvenser for bonden.

 "LINAK setter standarden når det gjelder robusthet for elektrisk drevne aktuatorer", forteller Dr. Rupert Geischeder.

Under utviklingen av den lineære aktuatoren LA36 la den danske produsenten spesielt vekt på bruk under svært krevende forhold. LA36 overholder beskyttelsesklasse IP66 i dynamisk tilstand og IP69K i statisk tilstand.

"Aktuatoren er allerede i bruk på mange områder innen landbruket, og har vist at den fungerer godt", sier Günther Rappl, LINAK salgssjef i Bayern.

ROPA potethøster med LINAK aktuatorerLineær aktuator LA36
 

I tillegg til den lineære aktuatoren LA36 overholder mange andre LINAK aktuatorer de samme høye beskyttelsesklassene. En annen spesiell egenskap ved ROPA potethøstemaskiner er aktuatorstyringen. Å erstatte en hydraulikksylinder med en elektrisk aktuator bør være så enkelt som mulig. Det samme gjelder utgangskapasiteten i datastyringen.

"Vi måtte etterleve visse krav for denne typen bruk, og det klarte vi i samarbeid med LINAK", forteller Dr. Rupert Geischeder.

Kontaktstyring er nøkkelordet. På grunn av maskinens kompleksitet var de fleste utgangene på styringsenhetene allerede i bruk. Det måtte derfor være mulig å kontrollere aktuatoren med en enkelt leder for både innkjøring og utkjøring.

"Vi utviklet en spesialtilpasset programvare som muliggjør enkeltlederkontroll," forklarer Günther Rappl. "Dermed kan den elektriske aktuatoren kontrolleres på samme måte som en hydraulikksylinder."

 

Elektrisitet erstatter hydraulikk

I tillegg til robusthet og skreddersydde kontrollmuligheter, har elektriske aktuatorer flere andre fordeler. For eksempel spiller vekten en stadig viktigere rolle. Når man implementerer et bevegelsessystem i en såpass stor maskin, sparer den elektriske løsningen verdifull vekt sammenliknet med et hydraulisk system. Elektriske aktuatorer er også fordelaktige i vedlikeholdsfrie systemer. I tillegg til de positive egenskapene ved elektriske aktuatorer, spilte det nære samarbeidet med LINAK en viktig rolle for å overbevise ROPA.

"Vi bestemte oss for å bruke LINAK aktuatorer fordi vi stoler på produktets robusthet og erfaringen til LINAK med bevegelsesløsninger for landbruksmaskiner", oppsummerer Dr. Rupert Geischeder.

"Vi bestemte oss for å bruke LINAK aktuatorer fordi vi stoler på produktets robusthet og erfaringen til LINAK med bevegelsesløsninger for landbruksmaskiner", oppsummerer han.

ROPA potethøster med LINAK aktuatorerDr. Rupert Geischeder er ansvarlig for produktsortimentet for potethøsting
 
Elektriske lineære aktuatorløsninger for landbruksmaskiner fra LINAK® TECHLINE®-avdelingen play-icon

Elektriske lineære aktuatorløsninger for landbruksmaskiner fra LINAK TECHLINE-segmentet

Uknuselig play-icon

Uknuselig

Filer

Fokus på mobilt landbruksutstyr

Denne brosjyren beskriver løsningene og fordelene som LINAK har gitt landbruksbransjen i over 25 år.

Har du et spørsmål?

- Teamet vårt er klar til å hjelpe deg med teknisk informasjon, oppstart av prosjekter og mye annet.

Kontakt oss