Kundeerfaring

Løftesøylen LC3 ideell for mobile transportroboter

Fullautomatiserte lagersystemer, svært komplekse transportbånd og førerløse transportsystemer – de siste tiårene har det vært en imponerende utvikling innenfor området intralogistikk. Den nye teknologien innebærer betydelig høyere produksjonseffektivitet, og fullautomatiserte roboter som utfører transportoppgaver, blir et stadig vanligere syn i produksjonshaller. Selskapet Smart Robotics bruker en elektrisk løftesøyle fra LINAK i sine logiCON|Lift transportroboter.

Produktsortimentet til det tyske selskapet Smart Robotics, et datterselskap av ESCAD Group i Pfullendorf, omfatter løsninger for intralogistikk samt lette robotsystemer. Løsningene er basert på produktene til Mobile Industrial Robots, og Smart Robotics utvikler standardiserte og spesiallagede komponenter til MiR mobile roboter. Det er for eksempel ingen standardiserte høyder i industrielle produksjonshaller, og disse robotene må derfor kompensere for forskjellige høyder når de henter og leverer produkter. Med logiCON|Lift transportrobot oppnås dette ved bruk av en elektrisk løftesøyle fra LINAK®.

Det er ikke bare høyden ved hente- og leveringspunktene som varierer på produksjonsanleggene. Hele arbeidsflyten i produksjonen samt oppgavene robotene skal utføre, varierer også. Smart Robotics tilbyr tilpassede systemer som oppfyller alle krav.

"Den største utfordringen ved utviklingen av logiCON|Lift var designet. Vi hadde minimale innbyggingsmål, men trengte et høyest mulig løft. Og vi trengte en ekstremt stabil løftesøyle," sier Daniel Moritz, designeren bak logiCON|Lift.

Den laterale kabelføringen, som er mulig med LINAK løftesøyle LC3, var svært nyttig. Avhengig av bruksområdet vil roboten bli utsatt for støv og vannsprut mens den arbeider. LC3, som har klassifiseringen IPX4, oppfyller imidlertid kravene. Den kan eventuelt leveres med klassifiseringen IPX6.

Teknikerne ved Smart Robotics sjekket ut mange av de elektriske løftesøylene på markedet før de valgte LC3 fra LINAK.

Teamet testet også andre elektriske justeringsmuligheter på veien. LINAK lanserte LC3 i 2018 og tilbyr i dag tre forskjellige varianter: med en skyvkraft på 4000 N, 5000 N eller 6000 N. De kompakte innbyggingsmålene til standardvarianten er bare 320 mm, med en søylelengde på 400 mm. Dette åpner muligheter for utallige bruksområder.

Løftesøyle LC3
 

"I starten prøvde vi å implementere høydejustering med standard løftesøyler, slike som brukes i møbler. Men det ble snart tydelig at de ikke oppfylte våre krav," sier Hendrick Pierburg, prosjektleder ved Smart Robotics GmbH.

Det var den høye stabiliteten og de kompakte innbyggingsmålene som gjorde at valget til slutt falt på løftesøylen LC3. Transportroboten må håndtere og plassere produkter med høy presisjon, og den må være stabil for å kunne takle lange produksjonsperioder med konstante bevegelser og støt.

"For de fleste bruksområder er det veldig negativt om en løftesøyle har for mye slingringsmonn," sier Pierburg.

Transportroboten er enkel å sette i drift og programmere via et nettgrensesnitt. Når roboten kjører rundt i omgivelsene, lages et slags kart som blir grunnlaget for navigeringen. Deretter er det enkelt å sammenstille de forskjellige arbeidstrinnene i nettgrensesnittet. Det var veldig enkelt for designerne hos Smart Robotics å koble LC3 direkte til robotens kontrollsystem. Posisjonsfeedback gis via et potensiometer, og Hall-sensorer kan eventuelt bestilles.

"Vår erfaring er at løftesøylen har mange gode egenskaper. Det lave lydnivået er også en stor fordel for de fleste bruksområder," sier Manuel Kramer, Head of Electrical Engineering and Support hos Smart Robotics.

LC3 blir brukt i både den mobile roboten og i en lettere robot, der robotens arm skal bevege seg oppover.

Løftesøylen LC3 er ideell for mobile transportroboter
 

"Stabilitet er svært viktig for dette bruksområdet fordi roboten må bevege seg med ekstrem presisjon," sier Hendrick Pierburg. Under utviklingen av LC3 la LINAK stor vekt på stabilitet, og denne løftesøylen kan derfor brukes også til operasjonsbord og annet avansert medisinsk utstyr. Løftesøylens dynamiske bøyemoment er opptil 1400 Nm , statisk opptil 3000 Nm , noe som er innenfor kravene.

Les mer om Smart Robotics her

Filer

Fokus på industriautomasjon

I denne brosjyren presenterer vi forskjellige alternativer for plassering av aktuatorsystemer som kan øke produktiviteten ved industriautomasjon.

Har du spørsmål om elektrisk aktuatorteknologi?

- Teamet vårt er klar til å hjelpe deg med teknisk informasjon, oppstart av prosjekter og mye annet.