Nyheter 24. januar 2019

Smart justering av stiger på anleggsmaskiner gir bedre ergonomi

Med relativt enkle tiltak kan man i betydelig grad forbedre ergonomien i tunge anleggsmaskiner. Elektriske aktuatorer som er montert på stigen, har vist seg å være svært effektive - og ikke bare med tanke på sikker på- og avstigning.

Den moderne anleggsbransjen står foran en utfordring. Gjennomsnittsrisikoen for muskelskjelettlidelser er høyere hos personer i denne bransjen enn hos personer i alle andre bransjer totalt. En bedring av ergonomien kan imidlertid bidra til å overvinne denne utfordringen. Derfor sørger LINAK aktuatorer for enkel på- og avstigning fra førerhuset når de er installert i motordrevne, inntrekkbare adkomstsystemer. 

Cirka 90 prosent av alle små anleggsbedrifter i USA har et sikkerhetsprogram, men bare en tredjedel av dem har et ergonomiprogram. Dette, kombinert med et estimert årlig lønnstap på 46 millioner dollar innenfor den private anleggsbransjen i USA, skaper et insentiv for investering i ergonomiske løsninger.

Justerbare stiger gir sikker og ergonomisk på- og avstigning fra førerhuset
Justerbare stiger - eller andre motordrevne, inntrekkbare adkomstsystemer - innebærer sikker inntrekking samt utstrekking for å bringe stigen nærmere bakken. Godt synlige og vinklede trinn gjør at maskinførerne går opp og ned fra førerhuset på en sikrere og mer ergonomisk måte. Det reduserer dessuten belastningen på knærne når første trinn er nærmere bakken.

Smart justering av stiger på anleggsmaskiner gir bedre ergonomi
 

Forbedret ergonomi vil sannsynligvis redusere antall tapte arbeidsdager som skyldes muskelskjelettlidelser. Bare i Storbritannia innebærer dette 6,6 millioner arbeidsdager hvert år og totalt 469 000 arbeidere med muskelskjelettlidelser (nye og kroniske tilfeller). 

Systemet innebærer flere fordeler
For entreprenøren er det også andre fordeler ved et motordrevet, inntrekkbart adkomstsystem. Justering av stigen med batteridrevne aktuatorer innebærer at man ikke lenger er avhengig av et hydraulisk system, og stigesystemet kan betjenes også når motoren er avslått. Alt du trenger er strøm fra batteriet og en fjernkontroll  

Systemet kan også brukes som et ekstra tiltak mot tyveri/ hærverk, siden det er vanskelig å komme til et høyt førerhus når stigen er trukket opp. Ifølge ISO 2867:2011 må stigen være aktivert og fullt utstrakt for at man skal ha adkomst til førerhuset.

Ergonomi er viktig – også i anleggsbransjen! 

Dersom du vil vite mer om hva LINAK kan gjøre for anleggskjøretøy, kan du gå inn på nettsiden for anleggsbransjen. Du er også velkommen til å kontakte din lokale representant for LINAK for mer informasjon. 

 

Har du spørsmål om elektrisk aktuatorteknologi?

- Teamet vårt er klar til å hjelpe deg med teknisk informasjon, oppstart av prosjekter og mye annet.

Abonner på nyheter fra LINAK

Hold deg oppdatert om hvordan aktuatorteknologi følger tidens megatrender og møter morgendagens globale utfordringer.