Nyheter 10. januar 2019

Hvorfor ergonomi er viktig i anleggsmaskiner

Når man snakker om anleggsbransjen, er ergonomi et tema som ofte blir ignorert og sjelden diskutert. Noen ganger blir ergonomi til og med avfeid som noe som kun gjelder for personer som jobber på kontor eller i produksjon. Det er imidlertid en misoppfatning som kan koste dyrt.

Bare i Storbritannia er ca. 80 000 anleggsarbeidere rammet av sykdommer som man tror er forårsaket eller forverret av deres daglige arbeidssituasjon. Ifølge British Health and Safety Executive (HSE) er 65 % av disse lidelsene tilfeller av såkalt muskel- og skjelettplager.

Hvert år går totalt 6,6 millioner arbeidsdager tapt som følge av muskel- og skjelettplager i Storbritannia, og mer enn en tredjedel av disse er ryggplager (40 %). Det sier seg selv at dette er kostbart. Beregninger gjort av British Institution of Civil Engineers viser at muskel- og skjelettplager i britisk anleggsbransje årlig koster arbeidsgiverne 646 millioner pund. En bedring av ergonomien kan imidlertid bidra til å redusere dette tallet.

Bedre arbeidsstillinger gir mindre muskel- og skjelettplager
Uheldige arbeidsstillinger er en av synderne når det gjelder muskel- og skjelettplager, også i anleggsbransjen. Flere timers stillesittende arbeid bak rattet i et anleggskjøretøy er for eksempel en god oppskrift på muskel- og skjelettplager. Flere tiltak som er enkle å iverksette, kan imidlertid bety mindre belastning på førerne og øke komfortnivået. Bare det at anleggsarbeideren har mulighet til å justere betjeningspanelet og dermed kunne variere arbeidsstillingen mellom sittende og stående, gjør situasjonen atskillig bedre. 

Hvorfor ergonomi er viktig i anleggsmaskiner

Dette har for eksempel vært tilfellet for den svenskbaserte gruveteknologieksperten Sandvik, som har gjennomført flere justeringer av noen av de større anleggsmaskinene sine.

“Bedre ergonomi er en tydelig indikator for at Sandvik ønsker å utvikle og tilby verdens beste operatørmiljø,” sier prosjektingeniør Mika Väisänen i produktutviklingsavdelingen i Sandvik Mining and Rock Technology. 

Les hele historien om Sandvik.

Flere justerbare løsninger for å oppnå bedre ergonomi
Alt handler om å tilpasse jobben etter medarbeideren. Anleggsarbeidere og førere av anleggskjøretøy er like forskjellige i størrelse og form som alle oss andre, og arbeidsstasjonen er nødt til å være fleksibel for å passe til personen som skal betjene den.

LINAK leverer allerede elektriske aktuatorløsninger for justering av betjeningspaneler, gass-, bremse- og clutchpedaler samt seter – alt for å muliggjøre individuelle innstillinger så føreren kan unngå smertefulle muskel- og skjelettplager samt for å bidra til færre tapte arbeidsdager for entreprenørene. Alle aktuatorløsningene våre er enkle å installere – også på steder med begrenset plass. Kompakte produkter og bare noen få kabler gir dessuten smertefri integrering.

Justerbar pult i førerhus
 

Ergonomi er viktig – også i anleggsbransjen! 

Vil du vite mer om hva LINAK kan gjøre for anleggskjøretøy, kan du gå inn på Anleggsløsningssiden. Du er også velkommen til å kontakte ditt lokale LINAK kontor for mer informasjon. 

 

Har du spørsmål om elektrisk aktuatorteknologi?

- Teamet vårt er klar til å hjelpe deg med teknisk informasjon, oppstart av prosjekter og mye annet.

Abonner på nyheter fra LINAK

Hold deg oppdatert om hvordan aktuatorteknologi følger tidens megatrender og møter morgendagens globale utfordringer.