Kontakt oss her
Teknologi og trender

Intelligent bevegelse med IC aktuatorer

Det er mange fordeler ved å bruke elektriske lineære aktuatorer med integrert styring for automasjon av industrimaskiner eller landbrukskjøretøy. Mange blir overrasket over at vedlikehold er overflødig, og ikke minst over den enkle installasjonen og presise bevegelsen som oppnås ved å bruke IC aktuatorer. Her får du vite hvordan og hvorfor.

Aktuatorer med integrert styring (IC) trenger ingen eksterne kontrollbokser eller reléer, og dette gjør dem svært enkle å installere. IC aktuatorer innebærer forskjellige typer feedback, enkle kontrolløsninger, endepunktsignal inn/ut, samt muligheter for tilpasning og aktuatorovervåking. Det er også mulig med parallellkjøring og integrert BUS kommunikasjon.

Integrert styring

Den integrerte styringen er basert på den velkjente H-bro-teknologien med bryterpolaritet.

 

Nedenfor finner du en oversikt over feedback- og konfigurasjonsmulighetene med IC. Dette kan hjelpe deg å skreddersy en bevegelsesløsning etter ditt behov, som enkelt kan integreres i ditt produkt.

Feedback

Feedback fra en aktuator gir en presis oversikt over aktuatorens posisjon. Slik feedback er helt nødvendig for å oppnå optimal ytelse innenfor de fleste bruksområder.

Aktuatorer med IC innebærer en rekke typer integrert feedback, som gjør at du enkelt og raskt kan avlese posisjonen til aktuatorene:

Relativ posisjonering

Relativ posisjonering er en tellebasert feedback-type – som kan sammenlignes med å klatre i en stige og bestemme posisjonen basert på antall trinn du har klatret opp og ikke ved å titte ned. Dette er hovedsakelig anvendelig for produkter med kontinuerlig strømtilførsel. Dersom strømmen slås av, kan aktuatoren bevege seg noen millimeter, og da mister man muligheten til nøyaktig posisjonsfeedback. Dersom det skjer, må aktuatoren flyttes til endepunktet (innover eller utover) for omkalibrering.

Feedback-typer:

 • Single Hall
 • Dual Hall

Absolutt posisjonering

Absolutt posisjonering er en posisjon som lagres automatisk, og aktuatoren husker alltid denne posisjonen. Dette er et godt valg dersom du har et produkt der strømmen noen ganger slås av. Med dette systemet vil aktuatoren ha lagret den aktuelle posisjonen når strømmen slås på igjen.

Feedback-typer:

 • Mekanisk potensiometer
 • Analogt 0-10 V og 4-20 mA
 • PWM
 • Endepunktsignaler
 

I denne videoen forklarer våre aktuatoreksperter alternativene for feedback fra aktuatorer med integrert styring, og hvordan du kan utnytte dette for å få den beste kontrolløsningen for ditt produkt.

 

Konfigurasjon

Du kan bruke konfigurasjonsalternativene for IC aktuatorer for å tilpasse aktuatorens bevegelse til ditt produkt.

Følgende parametre kan konfigureres:

 • Feedback-typer og skalering
  • En IC aktuator kan forsyne brukerens kontrollsystem med én av flere typer feedback. Når feedback-type er valgt, kan feedback-verdiene defineres - for eksempel strømfeedback for 4-20 mA. Da vil feedback utdata være 4 mA når aktuatoren er i inntrukket posisjon og 20 mA i utstrukket posisjon. Feedback er basert på pulser, og kvaliteten til feedbacken er avhengig av oppløsningen. En tommelfingerregel er at lav spindelstigning gir høy oppløsning og derfor mer nøyaktig posisjonsfeedback. Ved konfigurering av et virtuelt endepunkt sørger IC for at feedbacken er skalert. Dersom aktuatoren må stoppe ved for eksempel 50 % slaglengde, må utsignalet være 20 mA i den posisjonen og ikke ved det fysiske endepunktet.
 • Virtuelle grenser
  • Virtuelle grenser kan defineres for posisjon både innover og utover. Dersom aktuatoren får et kjøresignal, vil den bevege seg bare til det virtuelle endepunktet. Dette er spesielt nyttig dersom du bruker aktuatoren til prototyping. Det kan også være nyttig for produkter der slaglengden av og til må justeres.
 • Myk start og mykt stopp
  • Aktutatoren har myk start og mykt stopp fordi den akselerer langsomt til full hastighet og saktner farten gradvis før den stopper. Dette bidrar til at aktuatoren får lengre levetid og gir jevn bevegelse av utstyret. Myk start og mykt stopp kan konfigureres med millisekunders presisjon. Standardinnstillingen er 300 ms (såfremt ikke annet er spesifisert), men denne verdien kan omkonfigureres med en margin opptil 30 sekunder.
 • Strømgrenser
  • Strømgrenser kan defineres for både innover- og utoverbevegelse. Temperaturvariasjoner påvirker aktuatorens strømforbruk. Med intelligent integrert styring brukes to forskjellige, forhåndsdefinerte strømgrenser, som er avhengig av omgivelsestemperaturen. Disse grensene kan konfigureres i henhold til spesifikke produktkrav.
 • Justerbar hastighet
  • Aktuatoren er forhåndskonfigurert til 100 % hastighet. Dette kan justeres til en prosentandel av maksimalhastigheten. Vi anbefaler at du holder verdien mellom 50-100 % hastighet, fordi lavere verdi kan redusere aktuatorens ytelse.
 

BusLink

Alle parametre kan overvåkes og konfigureres med LINAK® BusLink konfigurasjonsprogramvare.
Gjelder bare utvalgte IC aktuatorer

 

Lær hvordan du konfigurerer din LINAK IC aktuator ved å lese denne veiledningen, eller se videoen nedenfor, der våre aktuatoreksperter forklarer funksjonalitetene til BusLink.

 

Intelligent bevegelse med lineære aktuatorer | Actuator Academy™ play-icon

Actuator Academy™ | Intelligent bevegelse med lineære aktuatorer

Feedback-data for lineære aktuatorer | Actuator Academy™ play-icon

Actuator Academy™ | Feedback-data for lineære aktuatorer

Konfigurasjonsprogramvare for lineære aktuatorer | Actuator Academy™ play-icon

Actuator Academy™ | Konfigurasjonsprogramvare for lineære aktuatorer

Med IC og BUS kommunikasjon kan du bruke Plug & Play for å overvåke aktuatorene dine play-icon

Med IC og BUS kommunikasjon kan du bruke Plug & Play for å overvåke aktuatorene dine

Hvordan du får Plug & Play™-bevegelse for ditt industriutstyr play-icon

Hvordan du får Plug & Play™-bevegelse for ditt industriutstyr

Filer

TECHLINE produktoversikt

Oppdag det store utvalget av robuste og kraftige TECHLINE produkter. Bygget for å vare, for hardt arbeid og for tøffe forhold.

Har du et spørsmål?

- Teamet vårt er klar til å hjelpe deg med teknisk informasjon, oppstart av prosjekter og mye annet.