Kontakt oss her
Kundeerfaring

Phoenix robot - et blikkfang med teknologi fra LINAK

Den er stillegående. Den er smidig. Og den veier bare 500 kg. Møt Phoenix – en lettvekter av en åkerrobot som er designet for fremtidens landbruk. Phoenix trenger ingen fører og vil bidra til å heve standarden for jordbruksmaskiner.

Phoenix robot - et blikkfang med teknologi fra LINAK®

Phoenix er utviklet av Institute of Agricultural Engineering ved universitetet i Hohenheim og er en allsidig og innovativ maskin som kutter f.eks. ugress eller løsner jorden mellom planteradene med sin 100 kilos krafse. 

I motsetning til de fleste andre lukemaskiner betjenes Phoenix med en joystick. Krafsen heves langsomt, og Phoenix forflytter seg til neste posisjon og senker den igjen. Et justerbart system er skjult på robotens rygg, og LINAK® aktuatorer LA36 sørger for automatisk heving og senking. 

Fri bevegelse og full funksjonalitet hele dagen
Batterikraften varer en åttetimers arbeidsdag. Én av de tre aktuatorene av typen LA36 blir brukt til heving (4500 N), én til tilting (2600 N) og én til sideveis forflytning (1700 N) av tilleggsutstyret. Alle aktuatorer styres via CAN bus-grensesnittet. På enden av planteraden kan Phoenix på egen hånd løfte og snu tilleggsutstyret, samt reagere på endringer, for eksempel dersom plantene i en rad ikke står helt på linje. Derfor kan ugress fjernes fra planteradene.

Flere fordeler med å gå over til elektrisk drift
David Reiser, som er ingeniør utdannet ved universitetet i Hohenheim, hadde mange grunner til å velge elektriske aktuatorer fra LINAK til prosjektet.

“Det er et riktig forhold mellom robotens vekt og aktuatoren. Det er et elektrisk, batteridrevet mobilt redskap. Det var derfor ikke aktuelt med hydraulikk. Dessuten muliggjør den lineære aktuatoren en direkte og lineær justering“.

Ifølge Reiser er det en stor fordel at CAN bus kan brukes til styring av LINAK aktuatorer. Det er nødvendig for robotens interne kommunikasjon. Aktuatoren styres med CAN bus-kontrollen og kan forflytte seg til en spesifikk posisjon. Dette gir programmereren flere valgmuligheter og presis kontroll over hva systemet gjør.

Phoenix robot - et blikkfang med teknologi fra LINAK®

Den millimeterfine kontrollen over aktuatoren sørger dessuten for at tilleggsutstyret kan styres av et system som foretar automatiske endringer. Data for korrekt posisjon blir bestemt ved bruk av et stereokamera og en laserskanner og blir overført til drivverket og de elektriske aktuatorene. 

For Reiser og Hohenheim universitet kan slike fremtidsorienterte perspektiver innenfor landbruket implementeres i praksis og formidles tydelig til studentene ved hjelp av Phoenix robot. 

 

"Bachelor- og masterstudenter kan forske på robotikk og utvikle innovative løsninger. Takket være støtten fra LINAK kunne prototypen for den bevegelige rammen bli utviklet, og den er allerede testet flere ganger i praksis,“ sier Reiser.

Elektriske lineære aktuatorløsninger for landbruksmaskiner fra LINAK® TECHLINE®-avdelingen play-icon

Elektriske lineære aktuatorløsninger for landbruksmaskiner fra LINAK TECHLINE-segmentet

Uknuselig play-icon

Uknuselig

Filer

Fokus på mobilt landbruksutstyr

Denne brosjyren beskriver løsningene og fordelene som LINAK har gitt landbruksbransjen i over 25 år.

LINAK tester brosjyre

Hver eneste komponent i en aktuator utsettes for omfattende batteritester ved testsenteret hos LINAK. Les mer i denne brosjyren.

TECHLINE produktoversikt

Oppdag det store utvalget av robuste og kraftige TECHLINE produkter. Bygget for å vare, for hardt arbeid og for tøffe forhold.

Har du et spørsmål?

- Teamet vårt er klar til å hjelpe deg med teknisk informasjon, oppstart av prosjekter og mye annet.

Kontakt oss