Teknologi og trender

Trendserie – Mikroleiligheter

Konsepter som kompaktboliger, minihjem og mikroleiligheter dukker stadig oftere opp i livsstilsmagasiner og interiørblogger. En trend som ble startet av "generasjon Y" snur helt opp ned på måten å betrakte boligbygging på i noen av verdens hovedsteder.

De siste årene har befolkningstallene i verdens største byer steget jevnt og trutt, noe som har lagt et press på boligsituasjonen etter hvert som etterspørselen er blitt langt større enn tilbudet. Det betyr dessuten at stadig flere mennesker må dele på den samme plassen. Dette har skapt en trend som i dag går under navn som mikroleiligheter, kompaktboliger og minihjem.

Trenden med små hjem har delvis oppstått på grunn av generasjon Y (personer født mellom 1980 og 2000), som er villige til å ofre antall kvadratmeter for riktig beliggenhet og lavere kostnader. Kompaktboligkonseptet er særlig populært i byer som New York, Hong Kong, Shanghai, Tokyo, London og Berlin.

En nærmere titt på mikroleilighetskonseptet
Kjennetegnet på en mikroleilighet er at den bare har ett rom, der stuen, soverommet og spiseplassen er kombinert med et tekjøkken og et bad. Vanligvis er de ikke større enn 14-32 m². Det betyr at møblene i slike leiligheter må være svært fleksible og tjene mange funksjoner. Derfor er det vanlig å se at disse leilighetene er utstyrt med justerbare bord og sengeskap, samt skjulte innretninger.

LINAK produserer små aktuatorer som kan brukes til å justere mange ting, deriblant møbler. Innredningsutstyr med innebygde aktuatormekanismer er enkle å konvertere og bruke til en rekke formål. Ved å benytte en elektrisk aktuator i stedet for et manuelt system får man en jevnere og roligere bevegelse som er langt enklere og mer ergonomisk å utføre.

Designere skal utvikle trenden
Flere designere har allerede begynt å integrere LINAK elektriske aktuatorer i sine møbler beregnet for mikroleiligheter. Et eksempel er dette sengeskapet fra Asante Architects, der sengen forsvinner helt inn i skapet når man trykker på en knapp. Et annet eksempel er spisebordet fra YO! Home, som er skjult i gulvet.

Vi har hentet tre eksempler på kompakte mikroleiligheter som viser hvordan konseptet fungerer. Serien omfatter en rekke smarte løsninger der oppbevaring og multifunksjonelle møbler er integrert i designen for å gi plass til alle de daglige gjøremålene i et hjem. Men prøv å tenke deg hvor mange flere smarte funksjoner hjemmet kunne hatt ved å benytte elektriske aktuatorer i designfasen.

Trendserie mikroleiligheter - New York

LifeEdited2 – 32 m², New York

En liten, minimalistisk leilighet med spisebord til ti og senger til fire personer. 
Les mer
 
 
Trendserie mikroleiligheter - Hong Kong

Sim-plex – 30 m², Hong Kong

Leilighet med plass til kunst, piano og fire overnattingsgjester.
Les mer
 
 
Trendserie mikroleiligheter - London

Studiomama – 13 m², London

Mikroterassert hus med skjult seng og andre smarte løsninger. 
Les mer
 

Filer

HOMELINE produktoversikt

Opplev de forskjellige TWINDRIVE systemer med lavt lydnivå og små innbyggingsdimensjoner, som brukes både i senger med springfjærer og senger med ribbebunn.

Har du spørsmål om elektrisk aktuatorteknologi?

- Teamet vårt er klar til å hjelpe deg med teknisk informasjon, oppstart av prosjekter og mye annet.