Det ligger mer bak designet til et produkt enn bare funksjonen. Moderne ingeniørkunst trenger godt design – og omvendt – og et lærebokeksempel er HC40; LINAK® håndbetjening for komfortsenger. Håndbetjening HC40 ble utviklet hos LINAK av dyktige spesialister med designerbakgrunn, i tillegg til andre med ingeniørutdannelse samt eksterne konsulenter - og alle samarbeidet tett for å skape det optimale designet for HC40. De skapte faktisk to design. Begge er basert på fakta. Mange fakta!
Avklaring og definering av samarbeidet
Vi gransket flere analyser av menneskelig atferd, lagde påfølgende heatmaps, gjennomførte flere brukertester og utførte den mest omfattende brukerundersøkelsen som noen gang er gjort i forbindelse med et produkt fra LINAK.
Målet: å skape en ny type håndbetjening som ville utmerke seg og kanskje til og med forandre markedet.
For å nå et så ambisiøst mål måtte ingeniørkunst og design forenes på en perfekt måte. Bare i kombinasjon kan de to skape den perfekte brukeropplevelsen - funksjonalitet og estetikk.
Ingen gjetting – vi spurte brukeren!
For å være sikker på å treffe målet begynte vi på en grundig undersøkelse av hver detalj ved brukerens behov. For at data skulle bli innsamlet og behandlet korrekt inviterte HOMELINE®-teamet det danske konsulentselskapet Artlinco® til å delta i designprosessen. Her har industridesigner Søren Xerxes Frahm kastet seg over arbeidet med stor entusiasme.
“Dette var et flott oppdrag for oss. Design og innovasjon er strategiske verktøy, og utviklingen av HC40 var en meget strategisk fase for LINAK. Det handlet ikke bare om å lage en håndbetjening som kunne heve et rygglene. Det handlet om å skape en unik brukeropplevelse.”
I en omfattende spørreundersøkelse ble 2 x 500 nåværende og interesserte sluttbrukere stilt en rekke spørsmål om alt fra inntekt, daglige rutiner og generelle designpreferanser til hvilke forventninger de hadde til sin neste komfortseng. Informasjon, som ifølge HOMELINE Product Manager Anne Stær Møller, var helt nødvendig for å utvikle HC40.
“Vi ville ikke gjette hva kundene ønsket. Vi trengte noen som kunne hjelpe oss å få innspill fra potensielle kjøpere. Det var her Artlinco® kom inn i bildet. De er eksperter på innsamling av faktabasert informasjon”.
Sammen med Frahm satte teamet i gang med å innsamle en imponerende mengde data.
En årsak bak hver eneste designdetalj
LINAK ønsket å samarbeide med Artlinco® på grunn av byråets strenge fokus på faktabaserte årsakssammenhenger – de kaller det "bevisbasert utvikling".
“Vi visste at det handlet om noe annet enn personlige meninger eller en ingeniørs idé om kjent funksjonalitet,” forklarer Anne Stær Møller. “Vi måtte finne ut hva sluttbrukerne virkelig trenger for å kunne oppfylle deres behov med tanke på funksjonalitet og design. Kort sagt; vi trengte fakta som et utgangspunkt for arbeidet”.
Søren Xerxes Frahm er enig:
“Det må være en god og faktabasert årsak til at hver eneste detalj ser ut og fungerer slik den gjør. Her spiller det ingen rolle hva teamet synes og hvilken personlige preferanse designeren har”.
Informasjon om menneskets anatomi og fysiologi ble kombinert med brukerresponser og fakta fra heatmaps. Det er bare harde fakta som teller.
Detaljer som designet til navigeringen, strukturen til menyene, materialvalget, håndbetjeningens form og til og med vekt, ble vurdert og fastsatt på bakgrunn av innsamlede data. Anne Stær Møller kommer raskt med eksempler på slike faktabaserte funksjoner.
“Vår stillealarm og lommelykt med risteaktivering er basert helt og holdent på uttrykte ønsker fra sluttbrukerne. Og det viste seg at disse funksjonene virkelig gjorde inntrykk på kundene våre da vi presenterte HC40 på varemessen Interzum i mai 2019”.
Hvordan design møter funksjonalitet i praksis
For en moderne designer er det å tegne abstrakte linjer på papir bare en liten del av å skape et godt design. Store mengder data må analyseres, og brukernes forventninger og kundenes krav må tas i betraktning før pennen settes på papiret.
Etter en grundig utvelgelse av de viktigste og mest ønskede funksjonene skapte og 3D-printet teamet over 20 prototyper. Alle ble lagt i hendene til mennesker for vurdering og testing.
“Vi kjenner anatomien til menneskehånden og vet mye om brukernes fysiologi, men knappene på håndbetjeningen kan plasseres på en million forskjellige måter,” forklarer Søren Xerxes Frahm. “Bare ved å studere hvordan brukerne holder og bruker håndbetjeningen forstår vi hva som fungerer og ikke fungerer”.
Straks resultatene fra brukertestene var analysert, stod neste oppgave for tur. Det var her erfaringen fra teamet til LINAK var ekstra viktig.
“Flere typer design så meget lovende ut. Men på et eller annet tidspunkt måtte vi bestemme hva som faktisk var teknisk mulig å produsere og hva som ville være den realistiske balansen,” sier Anne Stær Møller og forteller at den opprinnelige HC40 TWIST™ hadde en enda mer vridd form.
“Vi greide ikke å tilpasse kretskortet (PCB) fra HC40 FRAME til designet til HC40 TWIST. Vi landet i stedet på en variant med 14 graders vridning som var mulig å fremstille. Den passer likevel perfekt i hånden – til både venstre- og høyrehendte. Dette eksempelet understreker det faktum at vi alltid må finne den perfekte balansen mellom design og funksjonalitet”.
HC40 TWIST™ Advanced sett fra siden viser tydelig den vridde formen.
Bakgrunnen for at HC40 har 2 design
Under granskingen av dataene ble det gradvis klarere for oss at kundene falt i to forskjellige grupper. Den ene gruppen lever i bysentra nær kysten og liker lyst, iøynefallende og fascinerende design, mens den andre gruppen lever i drabantområder i innlandet og liker soverom med et tyngre og mer rustikt design. Ideen om å utvikle både HC40 FRAME™ og HC40 TWIST™ tok form fra et ønske om å nå begge disse kundegruppene.
“Det var disse to som utmerket seg blant alle prototypedesign,” sier Søren Xerxes Frahm. “Det er typisk at den første gruppen ønsker å skille seg ut og vise kunstnerisk intellekt ved å velge vågalt design, mens den andre gruppen, som er like interessant for oss, trives best i en familiær og koselig atmosfære, det vi i Danmark kaller "hygge".
Ifølge Frahm har FRAME™ et mer robust utseende som matcher et interiør med treverk og tunge møbler, mens den dobbeltvridde HC40 TWIST™ passer perfekt til de elegante sengene man oftest ser i byen.
Økt fokus på sluttbrukerens opplevelse
Serien HC40 er flaggskipet til LINAK og har som formål å sette en ny utviklingsstandard i markedet – spesielt på bakgrunn av en endring av fokuset på ren funksjon og ytelse til større fokus på brukeropplevelsen.
Designere som Søren Xerxes Frahm ser ofte en ubalanse mellom ingeniørkunst og design. God ingeniørkunst sørger for et holdbart produkt med perfekt ytelse, mens godt design er ansvarlig for en totalt sett god opplevelse for sluttbrukeren.
“Jeg tror ikke jeg noen gang har samarbeidet med et selskap som er mer dedikert til bunnsolid ingeniørkunst enn LINAK. Dere er bare best! Så entusiastiske, grundige og pliktoppfyllende. Men innenfor noen av områdene dere arbeider tror jeg dere kunne ha fordel av å fokusere på brukeropplevelsen og ikke bare på enestående funksjon. Brukerne kjøper ikke et perfekt stykke ingeniørkunst, og de kjøper ikke teknikk... de kjøper opplevelsen disse tingene gir dem. Og det er der godt design kan spille en rolle”.