Teknologi og trender

Å designe det optimale hjemmekontor

Hjemmekontor er en voksende global trend. Stadig flere arbeider hjemmefra, noen få dager i måneden eller oftere. Arbeidsgivere designer kontormiljøet med tanke på ergonomi og komfort, men lite blir gjort med hjemmekontorene. Her er noen tips til hvordan du skaper et komfortabelt kontormiljø hjemme.

Tall fra Eurostat viser at i 2018 arbeidet 8,3 % av alle ansatte innenfor EU hjemmefra – en gang i blant eller oftere. Det er spesielt selvstendig næringsdrivende som arbeider hjemmefra (gjennomsnittlig 18,5 %). I Finland arbeider over 40 % av alle selvstendig næringsdrivende hjemmefra.

Men sitter vi riktig på hjemmekontoret? Noen sitter på en ukomfortabel stol ved kjøkkenbordet eller krøller seg sammen i sofaen med laptoppen balanserende på magen. Andre sitter i sengen og arbeider. Det er bra å variere arbeidsstillingen, men vi kan opplagt gjøre det på bedre måter enn det som er nevnt ovenfor.

Øk arbeidseffektiviteten med mer bevegelse
Mennesker er skapt for bevegelse. Det er helt unaturlig for oss å sitte hele arbeidsdagen. Flere studier viser at fysisk aktivitet har en tydelig positiv effekt på mental prosessering og ytelse. Det kan derfor være svært effektivt å ha et arbeidsmiljø som bidrar til litt mer bevegelse.

En del av løsningen kan være at du tilbyr dine ansatte et sitte/stå-bord til hjemmekontoret. Det gir dem i det minste anledning til å reise seg litt mens de arbeider hjemmefra. Tipsene til å skape en balansert og god arbeidsdag på kontoret, gjelder også for hjemmekontoret. Nedenfor finner du noen andre gode og praktiske tips til hvordan du skaper det beste hjemmekontoret.

 

6 tips: Hvordan du lager en flott arbeidsplass på hjemmekontoret

Å designe det optimale hjemmekontor

1. Skap rolige omgivelser

Sørg for å ha hjemmekontoret mest mulig adskilt fra resten av hjemmet, så ikke husarbeidet blir mer fristende enn arbeidsoppgavene. Dersom du har et ekstra rom som brukes mest som lagerplass, kan du rydde, vaske og lufte og gjøre det om til et rom du vil trives i.

 
Å designe det optimale hjemmekontor

2. Hold det ryddig

Finn gode oppbevaringsløsninger. Bruk garderobeskap eller kommoder til oppbevaring og unngå papirstabler på kontorbordet. Et ryddig bord betyr et ryddig sinn, og når arbeidsdagen er over kan du rydde bort arbeidet ditt.

 
Å designe det optimale hjemmekontor

3. Finn en god arbeidsstilling

Velg et kontorbord med stor nok bordplate. Plasser laptoppen i riktig høyde, slik at du ikke ser ned på skjermen. Du kan eventuelt bruke en dokkingstasjon og en ekstern skjerm. Separat tastatur og mus kan også bidra til bedre arbeidsstilling.

 
Å designe det optimale hjemmekontor

4. Sitt riktig

Velg en god stol som er komfortabel å sitte i. Det finnes mange gode kontorstoler på markedet. Velg en som støtter kroppen din godt og som er komfortabel å sitte i over lengre tid. Bare husk å reise deg av og til for å få litt bevegelse inn i arbeidsdagen.

 
Å designe det optimale hjemmekontor

5. Sett deg et sted med godt dagslys

Plasser bordet nær et vindu, så du kan ha glede av dagslyset hele dagen. Da kan du også titte litt ut av vinduet når du trenger å hvile øynene fra skjermen. Det er viktig å ha flere lamper, så rommet er godt opplyst også når det er mørkt ute.

 
Å designe det optimale hjemmekontor

6. Gjør det koselig

Dekorer med fine ting og planter, og heng bilder på veggene. Velg ting som inspirerer deg og gjør deg glad. Heng opp en veggplakat med tøyeøvelser, som kan minne deg om å tøye musklene en gang i blant.

 

La deg inspirere av vår korte veiledning til hvordan du finner det ideelle sitte/stå-forholdet . Nå du bruker et kontorbord som har et LINAK® system, har du også mulighet for intuitive påminnelsesfunksjoner. For eksempel via betjeningspanelet DPG1C eller gratisappen Desk Control App. Begge er designet for å minne deg om å stå i løpet av arbeidsdagen og for å motivere deg til det.

Har du spørsmål om elektrisk aktuatorteknologi?

- Teamet vårt er klar til å hjelpe deg med teknisk informasjon, oppstart av prosjekter og mye annet.