Digitalisering og automasjon blir stadig viktigere innenfor landbruket. I mange tilfeller må de ulike komponentenene justeres på millimeteren. Samtidig må landbruksmaskinene tåle tøffe forhold og yte maksimalt i vanskelige omgivelser. Dette gjelder også de installerte komponentene.
Bruken av hydraulikk har lange tradisjoner innenfor landbruket, og hydraulikk har derfor vært det åpenbare valget for mange. De siste tiårene har imidlertid elektriske aktuatorsystemer vist seg å tåle både vibrasjon, støv og ekstreme temperaturer like godt som hydraulisk utstyr. Og for mange oppgaver er elektriske aktuatorer faktisk bedre enn hydraulikk.
I 2005 lanserte LINAK® aktuator LA36 – en aktuator som er godt egnet for landbruksmaskiner, siden den har høy beskyttelsesklasse og er ekstremt robust. Siden da har LINAK fortsatt å optimalisere LA36 og alle de andre aktuatorene og har tilføyd funksjoner for å møte markedets høye krav.
Høye krav til aktuatorer
KRONE BiG X forhøster krever også svært mye av aktuatoren. Aktuatoren bruker kinematikk til trinnløs justering av de to maisvalsene. Den må tåle de høye kreftene som virker på valsene, men må samtidig kunne justere valsen helt presist til tross for støt og kraftig vibrasjon.
"Med en arbeidsbredde på opptil 10,5 meter kan forhøsteren kutte opptil 400 tonn i timen. Dette krever mye kraft og robuste komponenter», forklarer Jan Keuter, ansvarlig for elektrodesign hos KRONE. For ham blir elektrisk justering av landbruksmaskiner stadig viktigere.
"Elektrisitet konkurrerer med hydraulikk. Hydraulikk har alltid vært tilgjengelig og er derfor for mange den åpenbare løsningen. Elektriske aktuatorer har imidlertid blitt stadig vanligere de siste årene. "ISOBUS- og 50 A-tilkobling er standard på nesten alle maskiner", legger Keuter til.
Etter hvert som automasjonsnivået øker, blir elektriske aktuatorsystemer stadig nyttigere. Jan Keuter bekrefter dette: "Hvis vi for eksempel har behov for forskjellige posisjoner og trenger nøyaktig posisjonsfeedback, er det som regel billigere, og fremfor alt enklere designmessig sett, å bruke en elektrisk aktuator".
Dette er tilfelle med? justeringen av de to maisvalsene. I aktuatoren brukes kinematikk til justering av avstanden mellom to valser. Optimal justering av valsene for å knuse maiskjernene er bare mulig ved hjelp av presis posisjonsfeedback. Dette er mulig på grunn av potensiometre som er innebygd i aktuatoren.
Implementering av komplekse bevegelser
"I dette tilfellet styres aktuatorbevegelsen av kontrollsystemet til maiskutteren," sier Jan Keuter. I fremtiden kan han imidlertid tenke seg å bruke en aktuator med integrert styring og kraftelektronikk. På den måten blir det færre kabler og kontrollsystemt avlastes. LINAK tilbyr et bredt spekter av aktuatorer med integrert styring (IC) og kraftelektronikk. Disse gir talløse muligheter for å møte kravene til konfigurasjon av komplekse bevegelser. Det finnes også grensesnitt som støtter ulike bus-systemer, som LINbus og CAN SAE J1939. Parallell bevegelse av aktuatorer uten ekstern kontroll er også mulig med LINAK IC™ aktuatorer. En annen fordel er muligheten for datautlesning fra aktuatoren.
Jan Keuter understreker: "Service vil spille en stadig viktigere rolle i fremtiden. Det er derfor viktig å kunne overvåke tilstanden til maskinene. For eksempel temperaturen i visse områder av maskinen, eller antall sykluser aktuatoren har kjørt".
Rett over aktuatoren som justerer maisvalsene, er det en annen LINAK aktuator som justerer bakplaten på utløpsakseleratoren. Ved å justere bakplaten blir utløpsåpningen smalere eller bredere, og på den måten kan kasteavstanden gjøres kortere eller lengre. Selv om den andre aktuatoren bruker mindre kraft, er den likevel utsatt for ekstreme vibrasjoner.
"Vi tester maskinene våre og komponentene som brukes, i vårt eget valideringstestsenter. Her får vi bekrfetet den høye kvaliteten til aktuatorene fra LINAK. Som premiumleverandør ønsker vi bare å bruke produkter av høyeste kvalitet, og den danske produsenten LINAK har oppfylt dette kravet i mange år", avslutter Jan Keuter.