Kundeerfaring

Færre tunge løft innenfor bygningsbransjen

I samarbeid med LINAK® har det danske selskapet Smartlift utviklet elektriske og batteridrevne lifter som kan løfte objekter på opptil 600 kg, f.eks. vinduspaneler. Dette er et enormt løft for ergonomien til mennesker som vanligvis løfter slike paneler manuelt.

Å arbeide i bygningsbransjen har alltid vært fysisk tungt. Vi lever lenger og er yrkesaktive lenger, og det er derfor et voksende behov for færre tunge løft på arbeidsplassen. Det er på dette området at den innovative danske produsenten er banebytende.

Bedre ergonomi ved løfting av vinduer
Når en bygning trenger nye vinduer, må bygningsarbeiderne ofte streve med store glasspaneler. Å montere vinduer manuelt er en tung, vanskelig og tidskrevende jobb som ofte krever mer enn én person. I 2004 fikk Smartlift en anledning til å lage lifter som kunne gjøre denne jobben. I samarbeid med LINAK har liftene blitt forbedret og sortimentet har blitt større.

Lifter ble til smartlifter
En Smartlift er som navnet viser, en smart lift. Prinsippet bak liften er at det skapes et vakuum mellom sugekopper og objektet som skal flyttes. Objektet blir deretter løftet og plassert på riktig sted - svært forsiktig og nøyaktig.

I dag utgjør sortimentet av smartlifter 7 lifter – og alle har elektriske aktuatorer. Hver lift er utstyrt med fem LINAK aktuatorer, som skyver, løfter og vipper objektene på plass. Liftene kan løfte objekter som veier 200-600 kg, avhengig av modellen. Ofte er det glass som løftes, men liftene kan også brukes for andre fasadeelementer, såfremt det kan skapes vakuum mellom sugekoppene og overflaten.

For løfting av enda tyngre objekter brukes Smartlift med hydraulikk. Men ifølge selskapets CEO, Nicolai Tange Jørgensen, er det størst etterspørsel etter de elektriske liftmodellene:

”Våre flaggskip er opplagt de elektriske liftene som kan løfte 400 eller 600 kg. Disse liftene kan klare de vanligste jobbene under et byggeprosjekt,” forklarer Jørgensen og fortsetter:

“Vi opplever også at kundene foretrekker lifter uten hydraulikk. Elektriske aktuatorer er mye enklere å håndtere, erstatte og reparere. Et system som innebærer olje, er mye mer upraktisk for kundene”.

Fokus på ergonomi forbedrer arbeidsmiljøet
Ifølge Nicolai Tange Jørgensen har kundene mange grunner til å investere i en lift:

”Bedre arbeidsmiljø er helt klart én av grunnene til at kundene velger en av våre lifter. Liftene takler tunge løft, og de ansatte slipper den fysiske belastningen ved å bære tunge glasspaneler. Mindre belastning på de ansatte betyr mindre sykefravær og større trivsel på arbeidsplassen."

Og det er ikke fordeler bare for de ansatte:

”Vi opplever også en økonomisk motivasjon bak beslutningen om å kjøpe en lift,” sier Jørgensen.

“Ikke bare fordi arbeidet blir mindre ressurskrevende - nå trenger du bare én person til å montere et glasspanel, og ikke to. Det er også en tydelig fordel at det blir mindre avfall – færre vinduspaneler blir knust fordi de ikke håndteres manuelt".

Fremtidens lifter har løsninger fra LINAK®
LINAK har samarbeidet med Smartlift siden selskapet ble etablert i 2004, og det gode partnerskapet har vært viktig fordi elektriske aktuatorer er nødvendige komponenter i liftene.

”Helt fra starten ønsket vi å samarbeide med LINAK fordi de hadde den komplette løsningen som vi trengte. Samarbeidet har bare vokst seg sterkere etter som de har introdusert oss for stadig nye produkter og løsninger som har gjort liftene våre enda bedre," sier Nicolai Tange Jørgensen og tilføyer:

"LINAK er utrolig fleksible og imøtekommende. Når vi har et problem, har de alltid en løsning klar."

Når han blir spurt om fremtiden, føler han seg sikker på at den omfatter nye og spennende prosjekter i samarbeid med LINAK:

"Vi har allerede noen interessante utviklingsprosjekter på gang med LINAK. Vi har et mål om at liftene våre skal bli enda mer intelligente og mer brukervennlige for dem som ikke er vant til å bruke dem. Vi er bare i startfasen av disse utviklingsprosjektene, men jeg tror at vi sammen vil skape noe som er helt unikt," avslutter Nicolai Tange Jørgensen.

Les mer om Smartlift på www.smartlift.com.

Har du spørsmål om elektrisk aktuatorteknologi?

- Teamet vårt er klar til å hjelpe deg med teknisk informasjon, oppstart av prosjekter og mye annet.