Kundeerfaring

Sandvik forbedrer ergonomien til utstyr til fjell- og bergverksarbeid

Ergonomi blir stadig viktigere innenfor design og markedsføring av maskiner til bergverks- og anleggsbransjen. For den Sverige-baserte Sandvik Group har pålitelige elektriske aktuatorer gitt bedre ergonomi – for eksempel i de underjordiske boreriggene deres.

Sandvik Mining and Rock Technology, verdensledende leverandør av løsninger til fjell- og bergverksindustrien, har brukt aktuatorer til justering av betjeningspanelet i førerhuset. Dette gjør det enkelt å tilpasse førerhuset til operatører av forskjellig høyde. Selskapet har lenge vært ledende i design av sikre førerhus og tilbyr FOPS/ROPS-sertifiserte førerhus av syrefast stål til borerigger. Sandvik tunnelrigger gir dessuten operatøren optimal beskyttelse og komfort.

Ubesværet ergonomi i tungt maskineri
Boringen blir styrt fra et betjeningspanel. Den økende oppmerksomheten på ergonomi krever at panelet er enkelt å justere og tilpasse horisontalt og vertikalt til hver enkelt operatør, og siden alle arbeidsoppgaver utføres enten sittende eller stående, er justeringsmuligheter enda viktigere. Horisontal justering kan enkelt utføres ved hjelp av føreskinner, men for vertikal justering krever panelets vekt en mekanisme som kan støtte det.

”Tidligere justerte vi manuelt ved bruk av en skrue og en sveiv, men i praksis var dette ofte vanskelig. Det førte til at operatørene ikke justerte betjeningspanelet og derfor måtte arbeide i en litt ukomfortabel stilling,” sier Mika Väisänen, prosjektingeniør ved avdelingen for produktutvikling.

“For vår nye underjordiske borerigg, Sandvik DD422i, ønsket vi en elektrisk løsning for høydejustering av panelene. Bruk av hydraulikk eller trykkluft var utelukket: vi ville ikke ha flere slanger eller åpninger i førerhuset enn høyst nødvendig”.

Kvalitet og tillit til produktet var avgjørende faktorer
Väisänen forteller at Sandvik valgte en elektrisk aktuatorløsning fra LINAK fordi den var egnet for oppgaven og ikke krevde store endringer eller redesign. Det er en komplett og kostnadseffektiv løsning for høydejustering.

Før det nye førerhuset ble satt i produksjon laget Sandvik en fullskalamodell for å være sikker på at de forskjellige komponentene og systemene var egnet og fungerte som de skulle. Aktuator LA23 ble valgt til paneljusteringen på bakgrunn av størrelsen, styrken og IP-beskyttelsen.

“Hos Sandvik Mining and Rock Technology er vår visjon å ikke påføre noen skade på ansatte, omgivelser, kunder eller leverandører,” sier Mika Väisänen og fortsetter:

Sandvik forbedrer ergonomien til utstyr innen fjell- og bergverksarbeid
 

“Automasjonen og sikkerhetsfunksjonene som vi tilbyr med Sandvik DD422i og andre rigger i vår boreserie Next Generation, innebærer at vi kan sørge for optimale arbeidsforhold og høyere sikkerhet. Forbedret ergonomi understreker det faktum at Sandvik ønsker å utvikle og tilby verdens beste arbeidsforhold for operatører. En aktuator på riktig sted kan derfor være mye viktigere enn man skulle tro ved første øyekast.”

Mika Väisänen står ved betjeningspanelet

Mika Väisänen står ved betjeningspanelet

Arbeidsprinsipp:

  • Operatørene velger om de vil arbeide sittende eller stående, og de kan justere panelet til ergonomisk korrekt høyde ved å trykke på en knapp.
  • Aktuatoren justerer til ønsket høyde

Det er enkelt å gi de ansatte bedre ergonomi og høyere arbeidskomfort når justeringen av pedaler, armlener og styrepaneler utføres av aktuatorer. Dessuten vil justering av stigbrett, føreskinner, arbeidslys, varsellys og kameraer gi operatøren et tryggere og mer bekvemt arbeidsmiljø. 

 


Sandvik er et høyteknologisk og globalt industrikonsern som er verdensledende innenfor utvalgte områder - verktøy og verktøysystemer for kutting av metall; utstyr, verktøy, service og tekniske løsninger for fjell- og bergverksarbeid; produkter i rustfritt stål stål og spesielle legeringer, samt produkter for industriell oppvarming.

I 2016 hadde Sandvik Group cirka 43 000 ansatte og et salg på 82 milliarder SEK i mer enn 150 land. Sandvik Mining and Rock Technology er et forretningsområde innenfor Sandvik Group og er en verdensledende leverandør av utstyr, verktøy, service og tekniske løsninger for fjell- og bergverksindustrien. Og i Tampere produserer Sandvik borerigger for overflatisk og underjordisk fjell- og bergverksarbeid.

 

Filer

Fokus på konstruksjon

Når det gjelder ytelse under vanskelige og tøffe forhold, så takler LINAK aktuatorer slike omgivelser, også når de brukes i tunge annleggsmaskiner.

TECHLINE produktoversikt

Oppdag det store utvalget av robuste og kraftige TECHLINE produkter. Bygget for å vare, for hardt arbeid og for tøffe forhold.

LINAK tester brosjyre

Hver eneste komponent i en aktuator utsettes for omfattende batteritester ved testsenteret hos LINAK. Les mer i denne brosjyren.

Har du spørsmål om elektrisk aktuatorteknologi?

- Teamet vårt er klar til å hjelpe deg med teknisk informasjon, oppstart av prosjekter og mye annet.