Kontakt oss her

 

Slik fungerer spindler (ledeskruer) i en elektrisk lineær aktuator


Finn ut hvordan spindelen (også kalt en "ledeskrue") er relatert til aktuatorens effektivitet og selvlåsingsegenskaper, og hvorfor en aktuator alltid vil gi samme effektivitetsutgang, uavhengig av belastningen. I denne videoen forklarer vår ekspert Hunter Stephenson hva som er viktigst.

Hvordan påvirker spindelen aktuatorens effektivitet?

Aktuatorens effektivitet er direkte relatert til motoren, girene og spindelen og hvordan disse komponentene fungerer sammen.

På grunn av spindelen og dens form vil en elektrisk aktuator alltid gi samme utgangseffekt, uavhengig av lasten, mens et hydraulisk eller pneumatisk system vil ha varierende effektivitet ved skyving og trekking. Selv om trykket i et slikt system er det samme, vil det innvendige området som oljen eller luften beveger seg gjennom, være mindre ved trekking (bevegelse innover) og effektiviteten vil være relativt lavere enn ved skyving.

Uansett last kan en elektrisk aktuator kjøre med samme hastighet både når den skyver og trekker.

Når du vet aktuatorens utgangseffekt kan du velge å flytte en høy last ved lav hastighet, eller omvendt. Hvis du multipliserer lasten med hastigheten, får du den utgangseffekten som kreves for riktig bevegelse – dette gir deg en god indikasjon på hvilken aktuatormodell du trenger. Med en LINAK® aktuator kan du velge mellom ulike gir og spindelstigninger for å få den beste løsningen.

Det finnes mange forskjellige typer spindler og spindelmuttere til elektriske lineære aktuatorer, og de velges alltid på bakgrunn av den nødvendige lasten og ytelsen til en aktuator. For å løfte tyngre last, må mutteren være lengre for å fordele lasten bedre mellom gjengene i mutteren.

Spindelgeometri må tas i betraktning for å oppnå optimal effektivitet for en spindel. Trapesformet, høyprofilert og lavprofilert er eksempler på spindelgeometri som brukes til LINAK industrielle aktuatorer.

Hva er spindelstigning?

Spindelstigningen er avstanden som en mutter vandrer når den roterer 360 grader på en spindel. Hvis spindelstigningen er 12 mm, betyr det at mutteren vandrer 12 mm på én spindelomdreining.

Jo høyere spindelstigning, desto mer effektiv er aktuatoren, fordi det er mindre friksjon mellom mutteren og spindelen.

Men høy spindelstigning betyr også dårligere selvlåsing. Selvlåsingen gjør at aktuatoren ikke går tilbake når den stoppes i målposisjonen, selv ikke hvis den utsettes for høy last eller vibrasjon, med mindre den skal bevege seg.

Aktuatoren er vanligvis selvlåsende hvis du har en spindel med lav effektivitet.

Hvis aktuatoren ikke er selvlåsende, brukes en brems til å holde den i en fast posisjon.

Hva er slaglengde?

Aktuatorens slaglengde viser til den maksimale avstanden aktuatoren vil bevege seg. Dette er området for lineær bevegelse fra helt inntrukket posisjon til helt uttrukket posisjon. Sagt med andre ord; det er avstanden aktuatorens stang eller stempel kan bevege seg i én enkelt bevegelse.

Aktuatorens slaglengde avhenger av spindelens lengde. LINAK® aktuatorer er generelt svært allsidige, og slaglengder på opptil 1,20 meter kan spesifiseres etter kundens ønske. Aktuatorer med høye slaglengder har imidlertid noen begrensninger. Når en last skal skyves en lang slaglengde, reduserer vi spesifikasjonen for maksimal last. Årsaken er at jo høyere lasten er og jo lenger bort fra den innerste posisjonen mutteren beveger seg på spindelen, desto større er belastningen på aktuatoren.

Hvorfor tilføye en sikkerhetsmutter i en aktuator?

Det er mulig å tilføye en sikkerhetsmutter i en aktuator for maskiner der sikkerhet er høyt prioritert. Hvis for eksempel gjengene inne i mutteren på spindelen blir borte på grunn av slitasje, vil mutteren umiddelbart bære hele belastningen og aktuatoren vil vandre innover. Aktuatoren kan da ikke lenger bevege seg utover og må skiftes ut.

Visste du dette?

En spindel av høy kvalitet er det viktigste hvis man ønsker å oppnå optimal aktuatorytelse. Jernstengene som brukes til LINAK® spindler, velges nøye før spindeltrådene rulles.

Hvilken spindeltype og spindelmutter du trenger, avhenger av belastnings- og ytelseskravene til aktuatoren. For eksempel er en lang spindelmutter bedre til å løfte tyngre last. For å oppnå en lang og pålitelig levetid for aktuatorer med høy spindelstigning, blir flere gjenger lagt til for effektivt fordele kreftene fra industriutstyr til spindelen og mutteren.

Kjernediameteren på aktuatorspindelen (ikke inkludert gjengene) bestemmer styrken til spindelen, dermed aktuatoren.

Har du et spørsmål?

- Teamet vårt er klar til å hjelpe deg med teknisk informasjon, oppstart av prosjekter og mye annet.

Kontakt oss