Kontakt oss her
Kundeerfaring

Optimal arbeidsflyt ved tilpasning av arbeidshøyden

Ved produksjonsanlegget for invertere hos Danfoss i Danmark, arbeider de ansatte alltid i optimal arbeidshøyde.

Optimal arbeidsflyt

Danfoss ligger i Nordborg på den danske øyen Als. Mads Clausen grunnla Danfoss Group i 1933, og i dag har selskapet cirka 24 000 ansatte over hele verden. Etter en omfattende modernisering er nå nye produksjonsfasiliteter for invertere satt opp i en av de første produksjonshallene.

Fasilitetene ble planlagt og bygget helt fra scratch. Fullautomatiserte transportsystemer frakter halvveis ferdigstilte komponenter til de forskjellige arbeidsstasjonene. For å oppnå optimal ergonomi er de forskjellige stasjonene tilpasset for de ansatte ved hjelp av elektriske løftesøyler.

Gebhardt Fördertechnik utviklet hele dette transportsystemet for produksjonen av invertere. Systemet er 1000 m langt. Gebhardt tilbyr produkter og tjenester for transport- og monteringssystemer, samt for lagrings-, sorterings- og distribusjonsteknologi.

Det tette samarbeidet med hver enkelt kunde er spesielt viktig for dette selskapet i Sinsheim. Under det tette samarbeidet med Danfoss oppstod idéen om å justere de forskjellige arbeidsstasjonene elektrisk ved hjelp av  LINAK løftesøyler.

De individuelle cellene hvor inverterne blir påbygget ved visse komponenter, blir direkte tilkoblet transportsystemet ved hjelp av en bryter. Øyen må ha samme høyde ved overføring av inverteren.

Straks en ansatt begynner å arbeide, blir arbeidsstasjonen med den halvveis ferdigstilte inverteren, høydetilpasset for å avlaste ryggen til den ansatte.

"Vi anerkjenner absolutt trenden mot en ergonomisk optimal arbeidsplass," forklarer Emil Zwick, Branch Manager hos Gebhardt Fördertechnik.

Når det gjelder å justere en arbeidsplass ergonomisk, er det generelt to alternativer innenfor industrien. Én mulighet er at arbeidsområdet har en fast høyde og at den ansatte står på en justerbar plattform på en sakselift. 

En annen mulighet er å bruke løftesøyler til å justere arbeidsstasjonen etter de ansattes behov. Den siste løsningen, som også brukes hos Danfoss, er teknisk sett mer kompleks å implementere.

Komponentene forlater badet via en svitsj og transporteres til den respektive arbeidsstasjonen. For å gjøre arbeidsflyten så praktisk og rask som mulig, behøver ikke de ansatte å tenke på korrekt innstilling av arbeidshøyden. Når den ansatte logger inn på en arbeidsstasjon med sin personlige kode, henter systemet opp den personlige innstillingen og løftesøylen beveger seg til riktig høyde straks komponenten kommer på plass.

LINAK løftesøyler LP3 brukes for høydejustering. Den teleskopiske løftesøylen har en kraft på 2400 Newton og en slaglengde på mellom 300 og 600 millimeter.

Løftesøylen LP3 er en kompakt 3-delt søyle med en robust overflate av anodisert aluminium. Den er spesielt godt egnet for bruk ved industrielle arbeidsstasjoner og arbeidsbenker. Søylen kontrolleres av en kontrollenhet som tillater en parallell prosess med to søyler. Dette er nødvendig siden Danfoss bruker to søyler på arbeidsstasjoner i produksjonslinjen.

Niels Kampstrup, som er ansvarlig for produksjonsprosessen hos Danfoss, gir sin vurdering av løsningen fra Gebhardt og LINAK: "Da vi planla produksjonslinjen for inverteren i 2011, la vi stor vekt på ergonomisk optimale arbeidsstasjoner."

Danfoss har en enkel filosofi: En ansatt som arbeider ved en optimal arbeidsstasjon, kan også oppnå optimal ytelse. Dette øker på sin side trivselen, effektiviteten og produktiviteten.

En ergonomisk optimalisering av arbeidsstasjonen skjer alltid sammen med en optimalisering av arbeidsprosessene. Det varierte arbeidet i to produksjonslinjer er et godt eksempel på dette. 

De ansatte hos Danfoss arbeider mellom to produksjonslinjer, der hver mottar en komponent. Å veksle mellom å arbeide fra venstre til høyre er ergonomisk fornuftig. Det er også ideelt for produksjonsprosessen, fordi straks arbeidet på en komponent er ferdigstilt og den er på vei tilbake til hovedlinjen, kan den ansatte fortsette arbeidet på komponenten på den andre siden.

Kommunikasjonen mellom produksjonslinjen og løftesøylen er helautomatisert, og materialflyten i produksjonen er direkte koblet til kontrollsystemet for arbeidsstasjonene.

Emil Zwick hos Gebhardt er sikker på at ergonomisk optimalisering av arbeidsstasjoner vil bli enda mer vanlig i fremtiden, spesielt innenfor industriell produksjon. LINAK produkter hjelper deg å finne de riktige løsningene. 

Les mer om hvilken holdning  LINAK har til ergonomisk produksjonsutstyr.

 

 

 

6 tips for en ergonomisk bedre arbeidsdag med LINAK play-icon

6 tips for en ergonomisk bedre arbeidsdag med LINAK

Filer

ACC Datablad

Se databladet som nettbrosjyre eller last ned PDF.

Har du et spørsmål?

- Teamet vårt er klar til å hjelpe deg med teknisk informasjon, oppstart av prosjekter og mye annet.