Kundeerfaring

Elektrisk bevegelse øker komforten ombord på båter

Høyere komfort og bedre ergonomi - dette kreves på mange områder, både i arbeidslivet og på fritiden. For en fransk båtprodusent bidro elektriske aktuatorer til betydelig høyere komfort ombord.

En moderne yacht er det perfekte eksempel på et bekvemt liv. Båtene fra Prestige, som er en del av franske Beneteau Group, har spesielt høy komfort ombord. Elektriske aktuatorer fra LINAK® spiller en viktig rolle når det gjelder å gjøre livet ombord enda mer bekvemt. 

Det er mange ting om bord som kan justeres elektrisk for å gjøre livet ombord på en yacht enda mer komfortabelt. Luker blir åpnet elektrisk og ikke manuelt, bord og sofaer kan enkelt justeres og flyttes til riktig posisjon med elektriske aktuatorsystemer og vinduene blir også åpnet og lukket elektrisk.

Båtprodusenten Prestige bruker LINAK® aktuatorer til mange formål ombord på sine motoryachter. Luken til motorrommet blir for eksempel åpnet ved bruk av en aktuator. Et annet eksempel er jollegarasjen. Båteieren åpner og lukker den ved å trykke på en knapp. Størrelsen på luken er avhengig av størrelsen på yachten. Til dette brukes to aktuatorer LA36, som har nok pådrag til å åpne også tunge garasjedører uten problemer.

Aktuatorer med IC gjør det mulig å integrere mange nyttige funksjoner
Prestige bruker aktuatorer med integrert styring (IC). Takket være IC er det enkelt å realisere parallell bevegelse. Aktuatorer med IC gir enda mer presis styring og posisjonering. Det er enkelt å konfigurere og justere aktuatorene. Integrert styring er bare én av egenskapene. Det er en annen som er minst like viktig.

"Aktuatorene som vi installerer på våre båter, må være ekstremt robuste og motstandsdyktige," forteller Kelvin Cathelot, innkjøper hos Beneteau Group, som eier varemerket Prestige. Aktuatorene blir utsatt for saltvann, sol, vind og vibrasjoner og må fungere perfekt under slike vanskelige forhold.  

"Våre kunder har svært høye krav til kvalitet. Vi kan ikke inngå kompromisser når det gjelder kvalitet," sier Cathelot. 

Elektrisk bevegelse øker komforten ombord på båter
 

Rustfritt stål tåler tøffe forhold
Aktuatorene som brukes på båtene til Beneteau Group, har elementer av rustfritt stål som tåler tøffe forhold. LINAK tilbyr et utvalg av stempelstangøyne, hekkfester samt utendørs og innendørs rør av rustfritt stål, som har høy motstandsdyktighet mot saltvann. Dette gjør aktuatorene enda mer motstandsdyktige mot direkte eksponering for saltvann og sol, noe som er spesielt viktig når det gjelder dekksluker eller badeplattformer. Det benyttes legeringer i kvalitet AISI 304 eller AISI 316. 

Grundig testet for å tåle livet til sjøs
Også i standard utstyr er LINAK aktuatorer særlig robuste. Takket være den robuste aluminiumskapslingen oppfyller aktuator LA36 kravene til beskyttelsesklasse IP66 og i statisk tilstand også IP69K. 

LINAK® aktuatorer blir kjørt hardt på testsentrene til LINAK i Danmark og må bestå flere tester, for eksempel en klimatest der aktuatoren gjentatte ganger blir utsatt for temperaturer på over 100 grader til minus 30 grader. Aktuatoren må fungere perfekt også etter en slik test. LA36 oppfyller flere standardkrav, inklusive EU-direktivet 94/25/EF for bruk i fritidsbåter. 

Elektrisk bevegelse øker komforten ombord på båter

I tillegg til aktuatorer bruker Beneteau Group også LINAK® løftesøyler til åpning av luker til motorrom eller jollegarasje. Disse blir brukt til å justere høyden til bord eller arbeidsstasjoner. 

"Høyere komfort ved bruk av elektriske aktuatorer er viktig ombord på moderne yachter," forklarer Kelvin Cathelot. 

 

Kontinuerlig utvikling og innovasjon
Takket være muligheten for integrert styring, og derved mulighet for å bruke et BUS-system, finnes det mange flere nyttige valgmuligheter. Man kan for eksempel styre flere funksjoner via en app på smarttelefonen. Ifølge Cathelot vil digitaliseringen bli stadig mer utviklet innenfor båtproduksjon. Med våre aktuatorer med integrert styring er LINAK forberedt og perfekt for denne oppgaven.

Filer

Fokus på sjøfart

Uansett hva slags båt du har, kan LINAK bistå med all slags bevegelse ved hjelp av aktuatorer, søyler og betjeninger.

Har du spørsmål om elektrisk aktuatorteknologi?

- Teamet vårt er klar til å hjelpe deg med teknisk informasjon, oppstart av prosjekter og mye annet.